Palenta kompirica

Palenta puno toga povezuje. Priča ona i priču o mlinu. Utkano je u nju sve ono što našom Rječinom proteče, i dobro i loše. Treba samo slušati šum vode uz Gašparov mlin u debeloj hladovini u Martinovu selu i možda će nam tada biti puno toga jasnije.

Gašparov mlinDrveni Gašparov mlin uz slap u Martinovom Selu, kojeg danas održava Bruno Kukuljan, posljednji od nekada 27 mlinova na Rječini, obnovljen je prije 11 godina, te i danas obavlja svoju nekadašnju funkciju. Žito se ovdje još melje na starinski način, što se još rijetko gdje može vidjeti, a to je posebno zanimljivo najmlađima koji ovdje mogu doznati kako se dobiva brašno, koje se ovdje može i kupiti – a takvog brašna vjerujte, nadaleko više nema.

Teško je danas zamisliti Grobničko polje od Jezera prema Dražicama zasađenog kukuruzom koji se leluja na vjetru i šuška kada prolazite kroz njegove redove. Mnogi grobničani imali su tada tu zasađenu lijehu i nije bilo pedlja neobrađenog zemljišta. Kukuruza tu više nema ali su se vratila sjećanja na to doba pa tko zna možda jednoga dana ponovno nikne polje toga zlatnog zrna od kojega danas kuhamo palentu. A palenta je bila u ovim krajevima zamjena za kruh jer je pšenice bilo malo pa se i kruh konzumirao više kao delicija.

Palenta se konzumirala sa jelima koja su svakodnevno na meniju kao što su razne “maneštre – kapuz i fažol”, pa ripa i fažol, gulaši, slane ribe, pržena jaja i naposljetku Grobnički sir koji u kombinaciji sa palentom zaista daje poseban okus.

Što je palenta značila za Grobnik i grobničane možda najbolje ocrtava pjesma pok. Antona Mavrinca Filonova:

Petid

Okolo starinskoga stolića
Mat, otac i kolo dice.

Za nonićen si mole
pred tarujon kompirice.

Komać je nonić molit prestal,
saki j vaje za žlicu ćapal
z bokunon palente se j kaparal
i veli j taruj prazan ustal.

Ripu z fažolon su
žvelto pajali,
z gušton sribjali
po zdeli škrebećali
i još lašni žlice oblizali.

Niš nisu povedali.

Na pirun su palentu nabadali
S palcen jamicu parićali
Vokol slane ribe toćali
I za časić suru osvitlali.

Nisu presiti
još bi nebogi jili,
ma već ni.

Vode su se napili,
triput prekrižili
i malo palente
med rukami misili.

Delali su kaške,
pasići, zečići,
tići i svečići.

Najprvo su kipari bili,
potli malo škuriju
palentu pojili.

Tako j nikad bilo.
Ča se j skuhalo
To se j pojilo
A bog daj bilo,
Ja ča ćemo?

Danas je malo dice,
puno jida,
puno micicij,
malo petida.